«Український борщ єднання» — міжнародний культурний проєкт, ініційований та реалізований Міжнародним штабом допомоги українцям разом із Громадською організацією «Інститут культури України» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Під час фестивалю борщу проходив збір коштів на продуктові набори для українців: захисників та захисниць, людей з гарячих точок і біженців.
Львів. Початок «Українського борщу єднання»
6 квітня в центрі міста, історичному ресторані «Atlas», відбулася презентація проєкту із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та дослідницею української культури Мариною Соботюк. До приготування борщу долучилися поважні гості з України та закордону: Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Аніца Джамич, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тоні Кокс та Марія Мезенцева – народна депутатка України, голова Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.
«Я зараз розумію одну річ: поки ми готуємо борщ, десь на території України вбивають ваших людей. Це неймовірно страшні речі, які роблять проти вашої нації. Ваш сусід силою вторгнувся у вашу країну. І саме це спричинило низку рішень в Раді Європи, де ми працюємо. Бо ми говоримо, якщо сусід напав на сусіда, як це є в Росії з Україною, ми говоримо цьому агресору до побачення з Ради Європи. Я вірю, що ми знову скоро повернемося до вас і знову приготуємо борщ разом», – зазначив очільник ПАРЄ.
Ганна Крисюк, голова Міжнародного штабу допомоги українцям підкреслила: «Мета проєкту полягає в тому, щоб зібрати кошти на 10 тисяч продуктових наборів для українців, які найбільше того потребують: людей з гарячих точок країни та тих, які тимчасово змушені покинути свої домівки або переїхати через втрату житла».
Першого ж дня вдалося зібрати близько 100 тисяч гривень, на які були закуплені та відправлені 300 продуктових наборів в Авдіївку та Чернігівську область.


Польща. Старт проєкту за кордоном
Голова ГО «Інститут культури України» Євген Клопотенко та координаторка проєкту Марина Соботюк розпочали популяризацію борщу на польському ранковому шоу, після чого відбулися бізнес-зустрічі щодо залучення допомоги в Україну. Євген Клопотенко готував український борщ для представників української діаспори, бізнесу, громадськості та медіа.
По завершенні акції вдалося зібрати близько 100 тис грн на продуктові набори для українців. До заходу долучився Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця, дипломати та координаторка МШДУ у Польщі Вероніка Марчук.
Німеччина. Візит української культури
18 квітня 2022 року в місті Шверін на запрошення координаторки МШДУ в Німеччині Оксани Шоорлеммер почалася акція «борщу єднання».
Кординаторка проєкту Марина Соботюк поінформувала запрошених про шлях борщу до ЮНЕСКО: «Ми зібрали по всій країні доказові матеріали, що український борщ – ідентична та традиційна страва українців, яка вже не одне століття передається нам з покоління в покоління. Тому, спільно з нашим МКІПУ (Міністерство культури та інформаційної політики України) та МЗС, цей елемент ми подали до нематеріальної культурної спадщини України. Очікуємо прийняття у 2023 році», – зазначила дослідниця.
Львів перед Великоднем


21 квітня у Львові поділилися досягненнями «Українського борщу єднання» та провели майстер-клас з прикрашання Великодніх пасок. Кінець
Голова Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк зазначила: «За останні два тижні ми варили борщ в Україні (Львові), Польщі та Німеччині. На зібрані кошти вдалося закупити 9 143 продуктових набори для українців: біженців, захисників та захисниць – котрі вже поїхали до пунктів роздачі в різних куточках України».
«Традиції живуть, поки їх продовжують українці. Тому важливо, які б важкі часи не були в нашій державі, не забувати традиції української культури. Це об’єднує і ідентифікує нас. А ще важливіше — показувати їх світу. Війна закінчиться, ми маємо бути цікавою культурною нацією для світу», – підкреслила Марина Соботюк.


Бельгія. Зустріч перед Європарламентом
На запрошення бельгійсько-української ГО «Promote Ukraine», що займається просуванням українських ініціатив та співпрацею між країнами, українська делегація у Брюсселі під керівництвом Євгена Клопотенка приготувала 400 літрів борщу. Ним пригостили понад 5 тисяч гостей. Ганна Крисюк, голова МШДУ подякувала за запрошення бельгійській стороні: «Дякую Марті Марандій та ГО «Promote Ukraine» за запрошення задля приготування українського борщу в Брюсселі навпроти Європарламенту. Дякуємо за тверду громадянську позицію й допомогу Міжнародному штабу допомоги українцям».
До складу української делегації увійшли Анна Любима, Марина Соботюк, дослідниця української культури та координаторка проєкту, й Ілона Солоніна – координаторка МШДУ в Домінікані, Почесний Консул України в Домінікані.
Шеф-кухар Євген Клопотенко підсумував культурний проєкт: «Україна має партнерів і підтримку. Українці, що за кордоном, теж борються, і теж говорять. Я був там, бачив і запевняю вас у цьому. Саме тому ми приїхали у Брюссель, щоб приєднатися до події, приготувати 400 літрів борщу під стінами Європарламенту та зібрати гроші, які ми потім витратимо на продуктові набори для тих українців, що у зонах продовольчої кризи».
Завдяки реалізації проєкту вже понад 11 347 продуктових наборів доправлено потребуючим на Донбасі та на територіях, де йдуть бої.
«Український борщ єднання» зумів уособити нашу національність, культурну спадщину, виокремити лише нам притаманні риси та показати їх світові. Відтепер ця страва — не тільки культурний скарб, а й знак об’єднання сил допомоги для кожного українця.