Нам пощастило жити в еру великих можливостей, коли будь-яка мрія може стати реальністю, якщо взяти її за мету.
Проте, в гонитві за амбіціями варто пам’ятати, що наше здоров’я – це найважливіше джерело енергії. Наприклад, принцип досягнення прогресу в спорті тримається на 3-ох компонентах: тренування – 40%, сон – 20%, харчування – 40%. Цю формулу можна застосовувати й до бізнесу – адже успіх напряму залежить від нашого самопочуття!
Головні складові здорового способу життя:
- харчування;
- вода;
- сон;
- позитивні емоції;
- фізична активність;
- здорові звички
Правильне харчування – перший крок
Здорове харчування часто ассоціюють зі схудненням. Насправді, це не є правильним. Коли ми прагнемо схуднути, найчастіше обираємо жорсткий низькокалорійний раціон і фантазуємо що з’їмо, коли ця жахлива дієта завершиться.
А правильне харчування – це коли ти дозволяєш собі куштувати абсолютно все, проте свідомо обираєш тільки здорові продукти. Це вибір!
Гіподинамія – хвороба ХХІ століття
Доведено ВОЗ, що малорухливий спосіб життя не тільки погіршує настрій, але й може призвести до таких хвороб як: ожиріння, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, цукровий діабет.
Тому будь-який рух – це важливо. Навіть прогулянка, замість однієї зайвої зупинки метро, прості ранкові вправи або 5 хвилин танців можуть врятувати вас від жахливих наслідків гіподинамії! Пам’ятайте, що будь-які, навіть мінімальні, зусилля будуть винагороджені!
Хто головний ворог?
Якщо проаналізувати історію дієтології після Другої світової війни, харчові технології зробили значний крок вперед. На щастя, людство забуло про голодні роки, та ми отримали нову біду – ожиріння. Для здешевлення та довшого терміну дії продуктів, виробники почали додавати в них значну кількість цукру, солі та жирів.
У другій половині ХХ століття увага була сконцентрована на зменшенні жирності в наших дієтах. Це відбувалося за рахунок надмірної кількості цукру, що спричинило спалах масового ожиріння. Тоді дієтологам стало зрозуміло, що цю хворобу спричиняють, в більшій мірі, прості вуглеводи, ніж жир. Тому сьогодні ми зациклились на цукрі. Його шкідливий вплив на організм справді доведений. Проте, ми завжди шукаємо одного ворога в харчуванні, а його немає! Є комплексне збалансоване харчування.
Яка допустима норма цукру на добу?
ВОЗ наполегливо рекомендує вживати не більше ніж 10% цукру від загальної калорійності денного раціону. Скорочення до 5% тільки виключить шкоду, але й принесе користь організму. Рекомендації поширюються на доданий цукор в чистому вигляді, а також на: мед, сиропи, сік та інші солодкі напої, але не стосуються до фруктів і овочів. ВОЗ не знайшла доказів про шкоду споживання цукрів з фруктів або овочів, що підкреслює їх користь.
Отже, проста математика:
Якщо наш раціон 2000ккал (а в середньому це так і є), 5% – це 100 кал / день припадає на цукор; 100кал = 25 г цукру; 25г – це 6 ч ложок цукру – це безпечна норма вживання на добу для здорової людини.
Глютен, лактоза – вороги чи союзники?
Сьогодні їх ще називають «модними ворогами». Молочний цукор не можуть перетравлювати до 65% людей. На це впливають мікроорганізми кишечника та генетичні фактори. Якщо з лактозою все зрозуміло, то де ж міститься глютен? Найбільша його кількість у групі білкових злакових: пшениця, жито, ячмінь і, відповідно, в похідних продуктах. Однак, якщо заглибитися в тему глютену, та під заборону підлягають продукти зі схожою структурою білка, такі як: вівсянка, модифікований крохмаль, спеції, розпушувач та ін. Отже, лактоза та глютен є шкідливими тільки для тих людей, у кого є алергічна реакція – непереносимість глютену або лактози. Найлегший спосіб в цьому впевнитися – це здати відповідний аналіз і тоді вже робити висновки щодо виключення того, чи іншого компоненту з раціону.
Відмовтесь від «пустої» їжі
Цінність їжі – в поживних речовинах. Формула на визначення поживності продукту = користь (нутрієнти, вітаміни, мінерали)\енергію (кал.) Наприклад, в склянці солодкого лимонаду багато калорій, проте користь дорівнює нулю. А в гілочці шпинату висока харчова цінність і дуже мало калорій. Будьте розбірливі!
5 продуктів, які діють проти вас
1 цукор;
2 м’ясні напівфабрикати (сосиски, ковбаси);
3 продукти, до яких у вас є непереносимість (глютен, лактоза);
4 чіпси, снеки, попкорн;
5 рафіновані ароматизовані масла.
Правило тарілки
Найпростіше правило здорового харчування – з’їдати одну тарілку, на якій повинно бути: 25% білкових продуктів (м’ясо або риба), 25% складних вуглеводів (зернові, хліб) і 50% овочів, зелені.
Здоровий спосіб життя – це не просто дієта та тренування. Це філософія, яка об’єднує людей та мотивує жити на новому, високому рівні не тільки фізично, але й духовно. Дбати про екологію планети, перейматися, про здоров’я майбутніх поколінь, обирати натуральні продукти високої якості, викорінювати шкідливі звички та започатковувати нові спортивні традиції серед молоді. Жити зі 100 відсотковим зарядом енергії. Нехай ваші мрії ведуть вас до активного та здорового лайфстайлу!
Марія Хмара, дипломований дієтолог-нутриціолог, експерт і консультант зі здорового способу життя