«MiNi Bambini» — дошкільний навчальний заклад у Львові, де діти в ігровій формі розвивають свою творчість, вивчають іноземну мову, займаються кулінарією та ще багатьма активностями. Філософію унікальної системи Монтессорі поєднують із цікавими та нестандартними заняттями. Про ідею створення, особливості та плани розповість керівниця «MiNi Bambini» Ярина Манько.
Що спонукало відкрити «MiNi Bambini»?
Відкрити приватний дошкільний заклад ми хотіли вже давно, оскільки на власному досвіді відчули нестачу садочків, а також те, що дуже важко знайти заклад, який припаде до душі. Основна наша ціль полягала в тому, щоб діти почувалися в садочку як удома. Аби їм було настільки комфортно, що вони хотіли б кожного ранку йти туди із задоволенням. Ми зрозуміли, що дітям не цікава стандартна базова програма. Натомість потрібно, аби всі заняття проходили в ігровій формі, щоб діти могли власноруч виготовити, побачити та спробувати щось.
Ми щодня двічі на день робимо відео- та фотозвіт для батьків, аби вони бачили, чим займаються їхні діти: що роблять на заняттях, які поробки готують у подарунок, що їдять, а також спить дитина чи ні. Намагаємося бути на зв’язку 24/7.



У такий нестабільний час дитсадок стає у пригоді працюючим жінкам?
У цей непростий час потрібно продовжувати працювати задля економіки країни. Зараз складається така тенденція, що до Львова приїжджають багато людей з інших міст. Ми розуміємо, що усім потрібно працювати та водночас залишити свою дитину в місці, де вона перебуватиме у повній безпеці. Саме тому ми зараз працюємо над відкриттям другої локації та хочемо залучити на роботу жінок, які переїхали з інших міст і яким необхідна робота й допомога в цей важкий час.
Із яскравих світлин у соцмережах видно, що діти із радістю долучаться до нестандартних занять: кулінарії, піскотерапії та ін. Розкажіть детальніше, чим займаєте малюків?
У наших дітей надзвичайно цікаві заняття! Знаєте, батьки інколи жартують на цю тему та запитують: «Чи ви приймаєте дорослих? Бо тут цікавіше ніж на роботі». Ми робимо акцент на творчості дитини, але, звісно, не забуваємо і про загальний розвиток. Багато занять у нас проходять у нетрадиційних техніках. Ми любимо малювати ватними паличками, короком чи навіть фруктами. Стараємось показати, що можна зробити безліч усього цікавого з підручних матеріалів для того, аби розвинути дітей усебічно. Практикуємо піскоткрапію для розвитку фантазії. Також обожнюємо уроки кулінарії, на яких готуємо різноманітні страви з усього світу. Щотижня вивчаємо цікаві факти та загальну інформацію про одну країну світу — і одразу ж готуємо страву цієї країни та куштуємо її.
Також ми вивчаємо англійську мову в ігровій формі та готуємося до школи вже з 3-х років, оскільки хочемо, аби діти вже з раннього віку розуміли, що потрібно вміти сконцентрувати увагу на 20-30 хвилин без іграшок. У літню пору ми проводимо заняття на свіжому повітрі, аби трішки змінювати обстановку. Не забуваємо і про фізичний розвиток дітей — хореографію, а також вчимо багато різних пісень. Декілька разів на рік готуємо свята для батьків.
За якою методикою працює «MiNi Bambini»? У чому переваги й особливості? На що спрямований фокус уваги?
Ми працюємо за методикою Марії Ментосорі, але в цю програму додали багато різноманітних занять для всебічного розвитку дитини. Хочемо, щоб діти мали змогу весело та корисно проводити час у садочку. Найголовніша мета «MiNi Bambini» — щоб дитина могла самостійно розвиватися та збагачувати фантазію, власний світогляд. Ми розуміємо, що кожна дитина — індивідуальність, і ми хочемо її розкрити. Наша програма включає комплекс цікавих та нетрадиційних занять!
У садочка є власна кухня, які ще можливості та зручності надаєте для дітей та батьків?
Так, у нас є власна кухня. Ми розробили корисне та збалансоване 4-тижневе меню для наших дітей. Наш раціон складається з 5-разового харчування. У ньому надзвичайно багато фруктів та овочів, різноманітних каш, різновидів страв з м’яса та риби, а на додачу — смачної та корисної випічки.
Ми готуємо для кожної групи окремо. Для найменших дітей усі страви — без цукру та солі, оскільки корисно не давати їх у раціон до 2-3 років. Для старших дітей додаємо трішки цукру і солі, бо в такому віці усі вже знають про смаколики (посміхається, — прим. автора).
На новій локації плануємо запускати кейтирінг, оскільки бачимо на власні очі та чуємо від батьків, що діти часто дома просять зготувати те, що їли у садочку. Неодноразово стикалися із тим, що батьки просять поділитися з ними рецептами страв. Розуміємо, що у нас смачно, і хочемо готувати також для інших садочків Львова. Були ще пропозиції від батьків, щоби готували їм додому, але про це будемо думати трішки пізніше (сміється, — прим. автора).
«Mini Bambini» має декілька варіантів відвідування? Популярний серед батьків формат міні-садочка?
Так, ми пропонуємо декілька варіантів відвідування. Найпопулярніший із них, звісно, повний день (8:30-19:30) оскільки більшість батьків працюють. Але також багато відвідують міні-садочок з 8:30 до 13:00. До того ж, у своїх послугах ми пропонуємо садочок вихідного дня: субота та неділя з 10:00 до 7:00. Ми розуміємо, що більшість батьків працюють з понеділка по п’ятницю, інколи не вистачає часу не лише на прибирання вдома чи приготування вечері, а й просто на себе. Тому ми дуже раді можливості допомогти батькам зробити свої справи та залишити дитину в нас. Наразі у такий непростий період ми працюємо лише в суботу, але надіємося, що все стабілізується найближчим часом, і ми повернемось до звичного графіку.
Що допоможе батькам підготувати дитину до садочка? Як у «MiNi Bambini» полегшують процес адаптації?
Найголовніше для батьків — просто відпустити дитину. Із власного досвіду розумію, що багато хто боїться, що дитина ще замала для садочку, що це буде стресом для неї тощо. Ось тут і найбільша проблема. Насправді діти дуже самостійні і навіть у 2 чи 3 роки вже прекрасно розуміють усю ситуацію. Набагато краще діти проходять цей процес у віці 1,5-2,5 роки. Їм легше вдається звикнути до нового середовища та людей. Що порадити батькам до садочка? Проводити багато часу з дитиною у нових компаніях, де будуть багато незнайомих людей, щоб дитина вже з перших місяців звикала та розуміла, що можна залишиаися не лише з мамою і татом.
У нас нестандартний метод адаптації, ми не обмежуємо дітей та дозволяємо їм самим обирати, скільки часу вони хочуть проводити у садочку на початку. У перший день ми завжди дозволяємо одному із батьків бути присутніми, аби у дитини не було стресу. Звісно, батьки можуть зайти у кімнату з дитиною, погратися із нею та все пояснити, а потім вийти попити кави чи побути у машині. Важливо, щоб вони були поруч у випадку, якщо дитина захоче додому. Єдина наше прохання — пояснити дитині, що відбудеться: що це — садочок, тут діти граються, а також, що її заберуть додому. Обов’язково варто зазначити, коли ви прийдете. Це не має бути певна година, можна сказати: «Мама і тато прийдуть за тобою після того, як ти пограєшся, погуляєш, пообідаєш та поспиш». Тоді діти розуміють послідовність того, що відбувається.
Які плани на майбутнє? Чого чекати у «Mini Bambini» надалі?
Про плани насправді можна говорити довго та багато. У нас вони грандіозні! Зараз ми працюємо над відкриттям другої локації. Хочемо відкрити декілька садочків у Львові та думаємо над розширенням по інших областях з подальшою перспективою початкової школи, а далі — старшої.
Діти випускних груп йдуть у школу і хотіли б продовжували вчитися у цьому дружньому колективі, оскільки вони вже мають друзів та спільні інтереси. Звісно, спочатку потрібно заслужити довіру та репутацію від батьків, а вже тоді рухатися вперед. Наразі ми над цим працюємо!
Запускаючи школу, ми б хотіли зробити максимальний нахил на вивчення іноземних мов. Щоб викладачі були носіями мови, щоб діти під час канікул могли подорожувати світом, розуміти інших людей та на власні очі бачити ті країни, які ми вчимо. Хочемо, аби у майбутньому була можливість організовувати навчання за обміном, щоб діти вчили ту саму географію у 3-д окулярах, могли пройтися по ґрунтах чи піднестися на найвищу гору світу, прогулятися океанами та затоками. Хочемо, щоб діти не зазубрювали матеріал, а розуміли, що і як відбувається, пробували це власними руками та відчували на реальному досвіді.