+38(050)6630132 businesswoman.if@gmail.com

Буремний 2019: інвестувати чи зачекати

Буремний 2019: інвестувати чи зачекати

Любомир Кузюткін – керуючий партнер Expatpro law firm. 

В юридичній практиці розуміння трендів бізнес-середовища, в якому функціонують компанії клієнтів, дозволяє перейти на якісно новий рівень консалтингу. Оперативно реагувати на зміни в економічному, політичному та соціальному середовищах бізнесам доводиться дуже швидко, тому особливо цінною є наша здатність робити надійні прогнози.

Клієнтами Expatpro law firm часто є іноземні інвестори, які ретельно вивчають український ринок, аби ухвалити рішення про вкладення коштів. Ми не лише надаємо їм юридичний супровід, але й допомагаємо визначитися з проектами та обсягами інвестицій – на основі останніх тенденцій українського бізнес-середовища.

В середньому, торічний індекс інвестиційної привабливості України становив 3,085 з 5. У другому півріччі він знизився з рівня 3,10 до 3,07, відтворивши тренд попередніх років. Загалом, такий показник вважається «нейтральним». Тому значних надходжень від інвесторів чекати не варто. У період невизначеності, пов’язаної з виборами президента, іноземні партнери не здійснюватимуть серйозних кроків в Україні.

Сьогодні ми не рекомендуємо клієнтам-іноземцям інвестувати одразу великі суми в країну. Натомість, допомагаємо розумно вкладати кошти – по частинах. В IT-сфері такий підхід називається «інвестування раундами». Наприклад, перший транш відбувається після того, як ми реєструємо підприємство. Потім, на основі поточної ситуації в Україні, розглядаємо наступний бюджет. Під час аналізу враховуємо економічну та політичну сфери, а також сферу трудової міграції.

Пасивізація економіки – ще один тренд 2019 року в Україні. За даними European Business Association, у 2019 році 75% СЕО налаштовані оптимістично щодо росту свого бізнесу. Це на 11% менше, ніж у 2018 році, і майже дорівнює показнику 2017 року ‒ 74%.

Втім, є підстави очікувати і на позитивні зрушення в бізнес-середовищі. Валютна лібералізація, як один із напрямків банківської реформи, полегшить процес ведення бізнесу з іноземними контрагентами та привабить дрібні інвестиції. Введення Єдиного казначейського рахунку спростить процедуру сплати підприємствами митних платежів, а, отже, стимулюватиме імпортні операції. А вдосконалення системи тендерних закупівель продовжує позитивно впливати на індекс економічної свободи в Україні: з 48,1 у 2017 році до 51,9 балів зі 100 можливих у 2018-му. Зокрема, завдяки системі Prozorro спростилася процедура приватизації державного майна: купувати приміщення стало можливим без бюрократичної та корупційної складової. Якщо детальніше зупинитися на ринку комерційної нерухомості, варто відзначити: наразі попит у цьому сегменті значно перевищує пропозицію, і не виключена ймовірність кризи. Ми в Expatpro law firm рекомендуємо своїм клієнтам нівелювати ризики та звернути увагу на об’єкти, що знаходяться у заставі або на аукціонах – після збанкрутілих банків. Найближчим часом такий підхід є найбільш вигідним у цій галузі.

Загалом, 2019-й рік обіцяє бути цікавим та насиченим для українського бізнес-середовища, потенціал для пожвавлення ділової активності є. Тому моя головна порада бізнесам: проявляти обачність, але не втрачати цінні можливості.